Opruimen of organiseren?


In de afgelopen weken heb ik meerdere malen mijn workshop ‘Ontspul en krijg een opgeruimd huis’ gegeven voor verschillende volksuniversiteiten en bij mensen thuis. Een steeds terug kerende vraag in deze workshops is hoe organiseer ik het opruimen?

Het verschil tussen opruimen en organiseren
Een opgeruimd huis krijg je natuurlijk door het op te ruimen. Maar het opgeruimd houden kan moeilijker zijn. Wat is het verschil? Voor het opgeruimd krijgen van je huis ga je aan de slag en zet je spullen op hun vaste plek. Maar wat als je spullen geen vaste plek hebben? Wat als je bij voorbeeld veel te veel kleren hebt om in je klerenkasten op te bergen? Ja, dan gaan we praten over het organiseren van het opruimen.

Hoe kun je je klerenkast zo indelen dat je bij al je verschillende kledingstukken kunt komen?
Waar berg je welk kledingstuk op in je kast of elders in huis?
Hoe zoek je uit welke kleren je eigenlijk nog nodig hebt?
Waar ga je naar toe met je overtollige kleren?

Voor deze en andere organiseeropruimvragen kun je bij een personal organizer terecht. Klik hier om meer info hierover te krijgen over je huis opruimen. Benieuwd wanneer ik weer workshops over het organizen van je huis geef, kijk dan hier.

FOTO boven: vandaag, maandag 19 november 2018, gemaakt op de PAN in Amsterdam. Zelfs kunstenaars maken kunstwerken van (te) veel spullen, hier dus een foto van lp’s van kunstenares Krystyna Ziach