Opruimen in de maand oktober samen met de Volkskrant in De Oktober Opruim Challenge

Had ik het in mijn vorige blog nog over döstädningen, oftewel opruimen voordat je dood gaat, deze blog gaat over oktober OPRUIMMAAND.

Tot mijn verrassing heeft de Volkskrant de maand oktober tot opruimmaand uitgeroepen. Op de website van de Volkskrant vind je deze hele maand allerlei opruimtips, opruimweetjes enz. in de Volkskrant Opruim Challenge.

In het artikel waarin de Volkskrant hun Opruim Challenge aankondigde, verhaalde een journalist over het leegruimen, uitruimen en opruimen van zijn eengezinswoning na vijfentwintig jaar huwelijk. Hij vertelde dat hij na zijn scheiding wel moest gaan opruimen in zijn eengezinswoning om het te kunnen verkopen. Kasten waar hij nog kleuterwerkjes vond van zijn inmiddels uithuiswonende kinderen. Papieren waarvan hij zich afvroeg waarom hij en de moeder van zijn kinderen in hemelsnaam al die spullen nog bewaard hadden.

Na het lezen van dit artikel over de Volkskrant Opruim Challenge moest ik denken aan mijn vorige blog. Hierin verhaalde ik over het huis van een seniore alleenstaande heer die in geen veertig jaar zijn huis had opgeruimd. Hoeveel werk blijft er over voor de nabestaanden als dit niet gebeurt?!

In mijn werk als personal organizer adviseer ik mensen van middelbare leeftijd dan ook van harte om nu te beginnen met het leegruimen van hun woning. Ik wijs hen met de regelmaat op het boek van collega organizer Yvonne de Bruin ‘Opgeruimd leven in je huis’. Aan de hand van verschillende opdrachten uit haar organizepraktijd stelt zij aan de orde hoe je opgeruimd kunt leven in je huis. De rode draad die ik uit dit boek haalde, is ‘Omgeef je met je spullen uit de levensfase waarin je je nu bevindt’. Bij cliënten haal ik deze opruimregel aan wanneer we in hun ruime huis stuiten op bijv. schoolschriften van hun inmiddels getrouwde kinderen. Ik adviseer hen dan vaak om een foto van deze spullen te maken en dit in de familieapp te zetten. ‘Lieve Fleur, wil je deze spullen voor eind november komen ophalen?’ zet een cliënte als onderschrift bij de foto. Wanneer ik dan in de volgende organizesessie bij mijn cliënte kom en zij vertelt me dan dat Fleur inderdaad haar schoolspullen heeft opgehaald, dan geeft dit mijn cliënte weer een opgeruimder huis en een heel opgeruimd gevoel.

Dat mensen ook plezier kunnen beleven aan het bewaren van veel spullen gedurende hun hele leven konden we begin deze maand zien bij de VPRO in de documentaire Bewaren van Digna Sinke. In deze documentaire laat Digna Sinke haar oude moeder van in de 90 aan het woord over de vele verzamelde spullen uit haar leven en de hedendaagse mens die zich helemaal aan het motto houden ‘Omgeef je met spullen die je nu gebruikt’. Met welke spullen omgeef jij je, van nu of vroeger?