Stelt u als seniore oma grenzen aan de (oppas) eisen van uw kind?

Waarom zou u grenzen stellen aan uw inzet als oppasoma?
Deze vraag behandel ik met de regelmaat in mijn werk als personal organizer. Ik begeleid veelal alleenstaande dames. Het komt voor dat een cliënt voor haar organizeafspraak met mij geen tijd heeft gehad om haar huis en huishouden georganiseerd te krijgen. De reden hiervoor kan zijn dat zij veel op haar kleinkinderen in de week voor onze organize-afspraak heeft moeten oppassen. Zeker nu met de meivakantie bestaat dat oppassen dan niet uit enkele uurtjes leuke dingen doen met de kleinkids maar een hele dag van voor achten ’s ochtends tot na zessen ’s avonds. En de ouders onder mijn lezers weten dat het oppassen op jonge kinderen niet alleen ontspannend is maar veelal inspannend. Voorkomen van ongelukken, zorgen dat de kinderen op tijd eten en hun middagdutje kunnen doen om maar wat te noemen.
Door zich bijna ongelimiteerd beschikbaar te stellen als oppas- en poetsoma gaan mijn cliënten vaak over hun eigen grenzen heen. Ze raken door het vele oppassen oververmoeid. Haar eigen huis op orde krijgen en houden, lukt sommige van hen daardoor niet. Het helpt de seniore oma ook niet dat haar kind het vanzelfsprekend vindt dat oma altijd kan komen opdraven om op te passen. Natuurlijk kosteloos en met een beetje pech ook zonder bedankje in welke vorm dan ook!

Welke grenzen kan u als oppasoma stellen?
Voor welke dingen stel ik mijn grenzen in het oppassen op de kleinkinderen vragen mijn mijn cliënten mij. Ik antwoord dan dat je als seniore oma bijvoorbeeld grenzen kunt te stellen aan de werkzaamheden die van u, de gratis oppasoma, worden verwacht en verlangd. Moet u nu echt naast het oppassen ook nog het avondeten klaar maken en koken? Kan uw kind nu echt van u verlangen dat u ook elke week de wassen draait, uithangt, te drogen hangt en strijkt?
Een andere grens stellen kan bestaan in uw beschikbaarheid. Moet u nu in de vakanties echt de hele dag of met een beetje pech meerdere dagen oppassen in de week? Kan uw kind ’s avonds laat u WhatsAppen met de opdracht de volgende dag extra op uw zieke kleindochter te passen? Deze laatste vraag stelde ik onlangs in een lezing voor een vrouwennetwerk met vooral seniore oma’s. Tot mijn verbazing en schrik antwoordde het merendeel van de oma’s dat deze vraag ’s avonds laat appen heeeel normaal is.

Hulp nodig bij grenzen stellen?
Denkt u na dit lezen ‘Leuk Ria, maar dit gaat me niet lukken zelf’. U kunt me inschakelen om u te helpen bij het helder krijgen van uw grenzen, het aangeven, enz.

#grenzenstellen