Museumweekend 5 en 6 april

Heerlijk genieten van mooie dingen in de musea dit weekend, het museumweekend.

Gerrit Dou in Leidse Lakenhal

Zelf heb ik gisteravond, 4 april, deelgenomen aan de ‘museumburenavond’ in de Leidse Lakenhal. Een klein uur gaven verschillende conservatoren een uitleg van een tien minuten op de verschillende zalen in de Lakenhal. We begonnen in de zaal met schilderijen van Rembrandt van Rijn, prachtig natuurlijk. Ook bijzonder om te horen op wat voor een jonge leeftijd Rembrandt van Rijn al zulke mooie schilderijen kon maken.

In andere zalen uitleg gekregen over andere grote Leidse meesters zoals Jan Steen, Jan van Goyen. Toen een conservator bij 3 schilderijen van Gerrit Dou vertelde, dat de Lakenhal momenteel een tentoonstelling van een kleine twintig Gerrit Dou’s heeft op haar eerste verdieping, wist ik niet hoe snel ik me naar deze verdieping moest snellen. Ook daar weer heldere uitleg over werken van deze schilder Gerrit Dou. De zaal is prachtig ja opgemaakt, met heldere teksten en uitleg van de werken van Gerrit Dou. Het was genieten!

Hier nog een kort filmpje over de tentoonstelling van Gerrit Dou zijn werken in de Leidse Lakenhal: Gerrit Dou op YouTube.