Mijn workshop ‘Ontspul en krijg een opgeruimd huis’

Op zondag 11 maart 2018 gaf ik op de de Leidse wereldvrouwendag een workshop getiteld ‘Ontspul en krijg een opgeruimd huis’. Het thema van de Leidse Wereldvrouwendag dit jaar was Heldinnen van alledag. En wie is er nu geen heldin als je alledag probeert je huis opgeruimd te krijgen?

 

In de Burgerzaal van het Leidse Stadhuis had ik in een hoek mijn spullen voor de workshop klaargezet. Vriendin Rabha hielp mij hierbij. Van tevoren wisten we dat er in de andere drie hoeken van de Burgerzaal tegelijkertijd ook workshops gehouden zouden worden. Met dank aan de VVAO en aan Childrearing Matters van Alison Sutton konden Rabha en ik de beamer en dito scherm klaar zetten.
Zoals te verwachten viel, was het voor de dames een klus om mij te verstaan. Reden om mijn stemvolume te verhogen en optimaal gebruik te maken van de beamer.

Na de opening, en een maatschappelijk toneelstuk van toneelgroep Geurend Hooi ging ik aan de slag met mijn workshop ‘Ontspul en krijg een opgeruimd huis’. Het is bij het geven van workshops tijdens dit soort gelegenheden altijd spannend en afwachten geblazen of er mensen geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan mijn workshop.

Aan belangstelling geen gebrek, twee maal een volle bak met wel twintig enthousiaste deelneemsters! Normaal gesproken duren mijn workshops over je huis opruimen twee uur. Deze zondag had ik vijfentwintig minuten per workshop de tijd. Aan de hand van voorwerpen, kleren en ontspulvragen loodste ik de aanwezigen door de loslaatvragen heen. Eerst had ik natuurlijk uitgebreid stil gestaan met waar en wanneer en hoe je kan beginnen met de ontspulvragen.
De deelneemsters stelden vragen als ‘Hoe kan ik nu keuzes maken uit mijn mooie beelden e.d. in mijn woonkamer? Het zijn er veel te veel en ik weet dat ik er een stel weg kan doen maar hoe doe ik dat? ‘Of een vraag van een deelneemster wat of ze nu toch aan moest met alle theedoeken in haar huis. Dat is het grappige van workshops dat deelneemsters elkaar ook tips geven. Zo kreeg deze mevrouw de tip om enkele theedoeken bij elkaar te doen met een strik en Klaar is Klara met een leuk cadeautje!

Na de workshop was er nog een mooi toneelstuk en werd er lekker gedanst. Tot slot kregen we nog zalig Surinaams eten. Voor mij een reden om volgend jaar weer van de partij te zijn op de Leidse wereldvrouwendag van de Stichting Vrouwennetwerk!

Mocht je meer informatie over je huis opruimen willen, kijk dan hier op mijn website of neem contact met me op!