Eenzaamheid en stichting Achtzaam

Wil je direct lezen over de diensten die Stikkelman Organizing biedt, dan kan dat hier.

Week tegen EenzaamheidVan 23 september tot 3 oktober 2015 was het de week tegen Eenzaamheid. In mijn werk als organizer kom ik vaker mensen tegen die èn alleenstaand zijn èn vaak eenzaam. Door de week tegen Eenzaamheid kwam er gelukkig veel aandacht voor eenzaamheid op tv, in de kranten en de bladen. Het feit dat Nederland één miljoen eenzame ouderen kent, van wie 200.000 ouderen slechts één keer per maand een bezoekje krijgen is toch hemel schreiend!

EenzaamheidWat betekent eenzaamheid voor mensen? Eenzame mensen hebben vaak weinig mensen met wie ze omgaan. De ene mens heeft geen familie meer, de andere mens is op leeftijd. Bij oudere mensen zijn vaker veel van hun vrienden en familieleden overleden. Of de vrienden wonen te ver weg om even bij op de koffie te gaan. Als je zelf werkt en een gezin hebt met thuiswonende kinderen, dan kun je je moeilijk voorstellen hoe het is als je niemand hebt om mee te praten. Niemand die ’s avonds na je werkdag vraagt hoe het ging op je werk. Niemand die je op een verjaardagsfeestje uitnodigt, niemand die je eens mee vraagt om te gaan stadten of naar de film te gaan.

Zelf iets doen tegen andermens-eenzaamheid

Wat kun je nu zelf doen tegen eenzaamheid van mensen bijvoorbeeld bij jou in de straat? Om te beginnen kun je eens een kort praatje met de oudere mevrouw maken als je haar tegen komt op straat. Als je wat vaker met deze mevrouw uit je straat praat, kun je haar je hulp aanbieden door te vragen of je af en toe een boodschap voor haar kan doen. En als je dan een keer een boodschapje voor haar hebt gehaald, drink je direct even een kopje koffie bij haar thuis na het afleveren van de boodschap. Andersom kan de oudere mevrouw jou wellicht helpen door op je huis en je kat te letten als je met vakantie gaat. Veel oudere mensen hebben tegenwoordig ook een computer of tablet. Je kunt de oude mevrouw wegwijs maken op FaceBook en haar vragen oude contacten daar op te zoeken. Of lid te worden van schoolbank. Je kunt de mevrouw ook vertellen dat ze op de basisschool van je kinderen nog voorleesoma’s zoeken of haar een keer meenemen naar de bingo in het buurthuis. Ook jongere mensen kunnen eenzaam zijn. Ben je moeder en sta je bij het schoolhek en zie je altijd een andere moeder alleen staan? Maak ook met haar eens een praatje, in deze tijd bijvoorbeeld over Halloween en Sint Maarten lopen.

Stichting Achtzaam

Door de week tegen Eenzaamheid krijgen allerlei projecten meer aandacht. Zo las ik in het blad ‘Business Rijnstreek’ over de stichting Achtzaam. Mirjam Paap, Fleur van den Horn en Grace Zonneveld hebben deze stichting opgericht toen ze samen eens spraken over hoeveel honderdduizenden eenzame mensen Nederland kent. Doel van deze stichting is dat ouderen die extra aandacht kunnen gebruiken, lid worden van de stichting. Leden van de stichting Achtzaam krijgen bezoek, telefoontjes en berichtjes. De stichting zoekt nog luistercoaches om een luisterend oor voor de eenzame oudere mensen te zijn. Dit najaar starten de gemeentes Katwijk en De Ronde Venen een campagne om meer aandacht voor eenzaamheid te vragen. Vervolgens zullen omringende gemeenten de campagne overnemen. Doel van de stichting Achtzaam is om in 2017 honderdduizenden leden te hebben. Voor meer info kijk op achtzaam.nl. Als ik als organizer eenzame mensen tegen kom, zal ik hen zeker wijzen op het bestaan van Achtzaam!

Dus… ben je zelf eenzaam, kom in actie en spreek mensen aan, ga vrijwilligerswerk doen bij de basisschool bij jou in de buurt, bied je hulp bij jou in je straat aan, word lid van Achtzaam of schakel de Zonnebloem voor jezelf in!