Dag van de Mantelzorger, 10 november 2015

Wil je direct naar de diensten die Stikkelman Organizing biedt, dan kan dat hier.

Jaarlijks worden op 10 november alle mantelzorgers in ons land in het zonnetje gezet op de Dag van de Mantelzorg. In Nederland zorgen drie kwart miljoen mensen meer dan acht uur per week voor een naaste die hulp nodig heeft. Een mantelzorger is geen professionele hulp.

Waarom Dag van de Mantelzorg?Op 10 november brengen diverse organisaties veel mantelzorgers bij elkaar. Vaak werken mantelzorgers alleen en zijn ze mantelzorger naast het vervullen van betaald werk buitenshuis. Veel mantelzorgers vinden hun mantelzorgwerk niet meer dan normaal, terwijl het toch bijzonder blijft. Om speciaal op één dag waardering voor hun werk uit te spreken is de Dag van de Mantelzorg in het leven geroepen.

Hoe gaat het met jou mantelzorger?

Op 10 november kunnen mantelzorgers praten met andere mantelzorgers binnen organisaties die zich richten op mantelzorgers. Zo kan een mantelzorger vervanging voor zichzelf regelen, het zogenaamde respijtzorg, om bijv. zelf even op adem te komen, zie de site van Respijtwijzer. Hoe heerlijk is het voor een mantelzorger om even de zorg aan een andere verzorger over te laten? De zorg kan zowel binnenshuis als buitenshuis overgedragen worden. Niet elke mantelzorger kent de mogelijkheid van respijtzorg.

De jonge mantelzorgerBij een mantelzorger denk je meestal aan iemand van middelbare leeftijd die bijv. voor zijn zieke oude vader extra zorgt. Dat hoeft helemaal niet. Er zijn veel jonge mensen die voor hun eigen jongere zieke vader zorgen. In onder meer de gemeente Leiden is er speciaal voor jonge mantelzorgers een FaceBook-pagina waar zij informatie kunnen vinden.

Dus… ken je mantelzorgers die best wat tijd voor zich zelf kunnen gebruiken en niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van respijtzorg? Wijs hen dan op de site van respijtzorg. En zijn er jonge mantelzorgers in je omgeving die ook informatie kunnen gebruiken, laat hen kennis maken met de FaceBook-pagina van bijv. de gemeente Leiden.