DE THUISADMINISTRATIE VAN JE DEMENTERENDE VADER

Huisadministratie

Wat doe je nu zoal als mensen jou inschakelen voor je werk als personal organiser? Deze vraag krijg ik met de regelmaat gesteld. Andere veel gestelde vragen over mijn werk: Hoe oud zijn de mensen die je inschakelen? Zijn het altijd sloddervossen die je inschakelen? In mijn vorige blog sprak ik uitgebreid over het opruimen van je huis. Deze blog gaat over je huisadministratie. Zelf ben ik dol op het ordenen van papieren. Het geeft zoveel rust wanneer administratieve papieren opgeruimd zijn, geordend zijn. De rust wanneer je niet uren hoeft te zoeken naar bij voorbeeld de polis van je ziektekostenverzekering of het boekje van het consultatiebureau van je kind. De rust die je hebt wanneer je weet in welke ordner je welke papieren kunt vinden….

Waath ben je??? Een professional organizer???

Toen ik in 2009 begon als professional organizer was mijn vak nog niet echt bekend. Hoe vaak ik heb moeten uitleggen dat ik nee niet bij mensen hun huis kwam schoonmaken; dat ik niet alleen huizen opruim als een huishoudelijke hulp. Anno 2014 is mijn vak als professional organiser aardig aan het inburgeren geraakt. Andere termen voor mijn vak zijn personal organiser (PGB-term), opruimcoach, huishoudcoach of gewoon organizer. Gelukkig merk ik ook steeds meer dat de gêne om een professional organizer in te schakelen vermindert en aan het verdwijnen is. Mensen kiezen er steeds vaker voor om expertise in te schakelen. Deze mensen redeneren dat zij zelf het liefst doen waar ze goed in zijn. En ja, ze zijn –net als de meeste mensen- niet overal goed in. Een van die dingen is het thuis op orde te krijgen en te houden, het zogenaamde thuismanagement.

Of het omgaan met papieren is voor anderen weer een brug te ver. Deze mensen zijn soms al de gehele dag op hun werk bezig met papieren. Om dan ’s avonds of in het weekend ook nog eens aan de slag te gaan met hun eigen administratieve papieren is niet hun ding. Lees, deze mensen regelen dit niet. Op een gegeven moment komt het moment dat ook hun thuisadministratie geregeld moet gaan worden, al was het maar voor de jaarlijkse aangifte doen bij de belastingdienst. En wat is dan praktischer en handiger om voor een korte periode een professional organizer in te schakelen zodat hun thuisadministratie nu toch echt op orde is. Het daarna bijhouden van de thuisadministratie gaat makkelijker. Bij sommige mensen kom ik gewoon om de zoveel maanden langs om de thuisadministratie bij te houden, nog een andere tak van mijn werk als personal organiser. Nu moet ik er voor de eerlijkheid bij zeggen, dat ik van huis uit juriste ben en dol ben op papieren en op ordenen en organiseren!

Wat mijn vak van personal organiser zo boeiend maakt, is de diversiteit aan vragen van mensen die mijn hulp inschakelen. En ook wie voor wie mijn hulp inschakelt.

Sinds jaar en dag ben ik lid van de beroepsvereniging van organizers (de NBPO). Ik heb daarbij een ethische code ondertekend. Het spreekt voor zich dat de privacy van mensen die mijn hulp inschakelen bij mij gewaarborgd is.

Welke mensen schakelen je in voor hun thuisadministratie?

Mensen kunnen mij inschakelen om hun eigen huisadministratie op orde te stellen. Bij thuisadministratie denk ik aan alle administratieve papieren die een normaal mens in huis kan hebben zoals bankafschriften, rekeningen van gas-, licht- en waterbedrijven, belastingpapieren. Zoals ik aan het begin van dit blog al aangaf, kan iedereen zich wel voorstellen hoeveel rust het geeft wanneer je thuisadministratie op orde is. Soms loopt het anders en komen mensen even niet toe aan het bijhouden van hun thuisadministratie. Soms duurt dat even niet bijhouden te lang en komen mensen er zelf niet meer uit om de achterstand weg te werken. Een mooi moment om een personal organizer in te schakelen!

Duur en frequentie organizessessies thuisadministratie

Bij de ene persoon die me inschakelt zijn we in één organizesessie klaar met het ordenen. Mevrouw of meneer heeft de thuisadministratie dan al bijna picobello op orde. Dan zetten we samen de puntjes op de i en klaar is kees. Bij andere personen zijn er meer papieren en valt er meer te ordenen, dus ben ik daar vaker.

Soms komen mensen niet uit het invullen van formulieren of hebben ze vragen over hun testament. Als juriste beantwoord ik deze vragen ter plekke of zoek later thuis de antwoorden op en geef die per mail of op de volgende organizesessie. Formulieren invullen is voor mij als juriste geen probleem, dus die vragen worden ook ter plekke beantwoord en de formulieren ingevuld. Juridische brieven opstellen of ‘moeilijke’ brieven opstellen doe ik ook.

Tips en keuzes maken thuisadministratie

Wanneer eenmaal de thuisadministratie van mensen op orde is, krijgen ze ook meer inzicht. Inzicht in bijv. welke abonnementen ze eigenlijk blijken te hebben.

Budget

Wanneer mensen weer overzicht in hun huisadministratie hebben, vinden ze het vaak ook nuttig om daarna hun inkomsten- en uitgavenpatroon onder de loep te nemen. Waar blijft hun geld elke maand? Zulke vragen nemen we door. Mensen moeten vaak lachen omdat ze de kosten voor het inschakelen van mijn hulp zo nog terugverdienen ook!

Bijhouden thuisadministratie

Er zijn ook mensen die het moeilijk blijven vinden om hun thuisadministratie zelf bij te houden. Ook al hebben ze mij ingeschakeld en is hun thuisadministratie even op orde. Met hen spreek ik af dat ik eens in de zoveel tijd langs kom om hun thuisadministratie door te nemen en bij te werken. Zo blijft alles voor hen op dit vlak op orde en hebben ze er weinig omkijken naar. En dan zijn er natuurlijk ook mensen die simpelweg niet meer in staat zijn om na het ordenen zelf hun administratie bij te houden. Zij kunnen mij daarvoor dan ook inschakelen.

Meer weten Wil je meer weten over mijn werk? Kijk dan op mijn website of neem gerust contact met me op: mobiel 06 – 429 308 27! Succes met de thuisadministratie!