Eenzaamheid en wat kun je er tegen doen?

Voordat ik begin aan deze blog wil ik iedereen natuurlijk de beste wensen doen voor 2019! Op een gelukkig nieuwjaar vol opgeruimdheid en rust en ruimte in je huis en je hoofd!

De Zonnebloem
mantelzorgersDe afgelopen maanden werd mij meerdere keren gevraagd of ik iets kon doen aan de eenzaamheid van enkele seniore alleenstaande dames in mijn omgeving. Het is nu winter, dus je komt minder snel buiten en zeker als seniore alleenstaande dame ga je niet snel in het donker overdag weg. Dit betekent dat je dus de afgelopen en komende weken zo rond half vijf thuis bent en niet meer buiten komt. Wanneer je dan ook nog alleenstaand bent en -in het geval van deze dames- ook nog zonder kinderen, kunnen de wintermaanden behoorlijk eenzaam zijn en daarmee zeer lang duren. Al jaren stuur ik dan een berichtje aan de Zonnebloem. Bij de Zonnebloem werken vrijwilligers die bijv. met deze seniore alleenstaande dames eens per week bij haar thuis een kopje koffie komen drinken en een gezellig praatje met haar maken. Het is dat ik zelf momenteel weinig vrije tijd heb, anders zou ik me ook opgeven als vrijwilliger bij de Zonnebloem.

Stichting Achtzaam
Doordat ik op zoek was naar manieren om de eenzame senioren alleenstaande dames te helpen, kwam ik ook op de site van de Stichting Achtzaam. Deze Stichting Achtzaam uit de Bollenstreek zet zich ook in om eenzame mensen minder eenzaam te laten zijn. Zo geeft de Stichting een veertigtal abonnementen weg om online met coaches oefeningen te doen om minder eenzaam te zijn.

De Buurtkamer in jouw bibliotheek
Zelf houd ik sinds december van vorig jaar een opruimspreekuur in de bibliotheek van Oegstgeest. Op de website van de bibliotheek zag ik dat onder andere in de bibliotheek van Sassenheim wekelijks de Buurtkamer is. Senioren en medioren (een nieuw woord voor mij, terwijl ik zelf denk ik ook tot die groep behoor met mijn 53 lentes) kunnen samen aan een leestafel onder het genot van een kopje koffie een praatje met elkaar maken en ook wat lezen. Meedoen aan de Buurtkamer kan ook een middel zijn tegen eenzaamheid.

Mocht je iemand in je omgeving kennen die eenzaam is of ben je wellicht zelf eenzaam, dan helpen mogelijk bovenstaande tips. Heb je zelf nog andere tips om eenzaamheid tegen te gaan, laat het me weten; bedankt alvast.

Prettige wintermaand verder gewenst met hopelijk het nodige prettige gezelschap!