Autismecafé over De grote zomervakantie, veel lege tijd

Deze week een blog over het autismecafé. Veel van de tips van deze avond zijn ook bruikbaar voor kinderen zonder autisme.

Stichting Ovaal Op donderdag 12 juni 2014 organiseerde de Stichting Ovaal een bijeenkomst over de grote zomervakantie in het Autismecafé te Leiden. Zelf bezocht ik deze avond om meer kennis op te doen over autisme, ouders van kinderen met autisme en autisten zelf. Bij mijn organizingswerkzaamheden kom ik bij gezinnen waar gezinsleden zijn met autisme.

Verwendag De gespreksleidster van de avond, mevrouw Greet Meesters, vroeg voor aanvang van de avond even aandacht voor de verwendag voor ouders met een autistisch kind. Dit jaar vindt die plaats op 23 augustus in Driebergen. Meer info en aanmelden vind je op Verwendagouders.

Autistische kinderen zien de grote zomervakantie niet echt als vakantie, maar ook autistische kinderen hebben een lange zomervakantie. Hoe ga je hier als ouder van een autistisch kind mee om? Mevrouw Greet Meesters leidde de avond. Zij had mevrouw Myra Dijkstra te gast, een moeder van drie kinderen van wie er twee autisme hebben.

Voorbereiden op zomervakantie, start koffer pakken twee weken van te voren In de zaal was een mevrouw die haar zoon standaard twee weken voordat ze op vakantie gingen een klein kinderkoffertje gaf. Hij mocht dan zelf uitzoeken welke spulletjes hij van huis mee wilde nemen. Door hier al twee weken voor de echte reis begon mee te starten, was de jongen goed voorbereid op de reis en het weggaan.

Vakantiecamping, vakantiehuis: indeling Er zijn ouders die van te voren al met hun kind een kijkje nemen op de camping van de zomervakantie. Zo heeft hun kind letterlijk al een beeld gekregen van zijn vakantiecamping. Je kunt natuurlijk ook al via internet je hele camping of vakantiehuis en vakantieomgeving met je kind doornemen. Heel populair bij mensen met een autistisch kind is camping de Roos in Ommen. Waarom vroeg iemand uit de zaal. Op deze camping bestaat het vermaak voor kinderen niet uit te prikkelvolle kinderdisco e.d. maar uit spelen met water, varen met een kano, enz.

Meer weten? Wil je meer weten over tips van Myra als moeder van twee autistische kinderen en wat ik die avond daar van heb opgestoken? Kijk dan hier of neem contact met me op: info@stikkelmanorganizing.nl. Succes met het verzorgen en begeleiden van kinderen met autisme!