Welke middelbare school voor je kind?

Welke middelbare school is voor jouw kind geschikt? Veel ouders houden zich aan het begin van het kalenderjaar met deze vraag bezig.

Door open dagen te bezoeken van middelbare scholen kan je kind een beeld krijgen van een middelbare school.

Kiezen in groep 8

In groep 8 van de basisschool kiest je kind voor zijn nieuwe middelbare school. De open dagen van middelbare scholen zijn nu, in de maanden januari en februari (zie de websites van de middelbare scholen). Voor de leerlingen zelf zijn er open dagen en voor jou als ouder zijn er informatie-avonden. De leerlingopendagen bestaan uit het open stellen van de gehele school. In veel lokalen kan je docenten vinden die jou en je kind kunnen informeren over de school en hun betreffende vak. Ook lopen er leerlingen rond aan wie je vragen over de school kan stellen. Jouw kind kan allerlei opdrachten maken als tandpasta maken, in de gymzaal een klimwand beklimmen, in het biologielokaal door een microscoop kijken naar bacteriën. Op de informatie-avonden houdt de directeur van de school -vaak in de aula- een betoog over hoe zijn middelbare school werkt. Je kunt denken aan de duur van lesuren, lesmethode, mogelijkheid om in het Engels les te krijgen, begeleiding van brugklassers.

Start bezoeken in groep 7

Zelf ben ik met mijn kinderen in groep 7 al gaan kijken. Reden hiervoor was o.m. dat ik mijn kinderen niet kon duiden wat een middelbare school was. Na diverse middelbare scholen bezocht te hebben, leverde dit andere resultaten op dan ik had verwacht. Mijn ene dochter (die toen in groep 6 zat) dacht dat je op de middelbare school de hele dag mocht doen wat je wilde. Zij had immers allerlei opdrachten en proefjes mogen maken naar eigen keuze en in haar eigen tempo. De andere dochter (uit groep 7) vond de schoolgebouwen zo lelijk. Dit waren echter hun eerste reacties. Na aan tijdje begon het begrip middelbare school te landen. Het scheelde mij als ouder veel gestress om in groep 8 de juiste middelbare school voor ons kind te kiezen.

Succes met je keuze maken!