Spullen en hun plek, je huis opruimen, opruimtips

Waarom opruimen?

In mijn werk als personal organiser kom ik soms in huizen waar in geen jaren is opgeruimd. Vaak hebben de bewoners van deze huizen ook lange tijd niet schoon gemaakt. Dat kon vaak gewoon niet omdat vele vloeren bezaaid waren met spullen. Even zo’n vloer stofzuigen of dweilen zat er dan gewoon niet in.

Mensen met onopgeruimde huizen hebben vaak veel stress van hun onopgeruimde huis. Ze kunnen hun spullen niet (meer) vinden, ze zoeken zich een slag in de rondte naar hun spullen telkens weer. Het overzicht van welke spullen ze in huis hebben, ontbreekt. Ook weten mensen met onopgeruimde huizen ook niet welke kleren ze in huis hebben. Dit alles leidt tot veel stress, ergernissen en vermoeidheid. Ga maar na, elke keer weer op zoek naar je favoriete vest en het elke keer weer niet kunnen vinden. Elke keer weer op zoek naar je sportschoenen en ze telkens niet kunnen vinden. Om gek van te worden. Het gezoek naar die spullen blijft bij de mensen in hun hoofd doormalen. Zij hebben daarmee geen rust in hun hoofd.

Wanneer ik dan samen met deze bewoners begin met opruimen, staan mensen vaak verbaasd over hoeveel dezelfde spullen ze in veelvoud in huis hebben. In de ene kamer vinden we een perforator en in de andere kamer ook, in de ene kamer vinden we een schaar en in twee andere kamers ook. Ja, dat gebeurt er namelijk wanneer je te veel spullen hebt, die vaak niet hun eigen plaats hebben of gewoon niet op hun eigen plaats liggen.

Alle dingen een eigen plek

Met deze spreuk van haar oma verblijdde een vriendin me toen ik jaren gelee net als personal organiser was begonnen. Het is een simpele spreuk en lijkt simpel om te doen. Geef al je spullen in huis een vaste eigen plek. En als je die vaste eigen plek hebt uitgekozen, …

Meer weten? Wil je meer organizetips over hoe je je huis opgeruimd kunt krijgen? Kijk dan op hier of mail me op: info@stikkelmanorganizing.nl. Succes met het opruimen van jouw huis!