Hoe cadeautjesstress in de feestmaand december tegen te gaan?

Het is nu november en over enkele weken breekt de tijd van pakjesavond en Kerstavond aan. Hoe kom je nu aan leuke cadeautjes en op tijd voor basisschoolkinderen? Hier voor onder meer ouders, oma’s en opa’s, broers, zussen, wat cadeautips van boek tot knutselfrutsel te koop in een gewone winkel, het internet of de bieb!

Boeken

Leuke kinderleesboeken zijn bijna altijd de boeken die de Kinderjury heeft bekroond.
Voor jongere kinderen is het geven van een mooi prentenboek geen weggegooid geld. Ook hier zijn bekroonde boeken. Je kunt dan denken aan boeken bekroond met de Gouden Griffel. Wie denkt dat een jong kind het boek niet meer voorgelezen wil hebben, na enkele keren komt bedrogen uit. Prentenboeken waar mijn kinderen van genoten zijn de verhalen van Egel van Marianne Busser en Ron Schroder. Ze hebben die boeken vele vele malen laten voorlezen en later zelf gelezen!

Bibliotheek en abonnement

In plaats van boeken kun je iemand ook een abonnement op de openbare bibliotheek geven. Je kan je ouders een bibliotheekabonnement geven. De jaarabonnementprijs voor een bibliotheekpas is circa dertig euro.
Jongere broers en zusjes kunnen tot 18 jaar gratis lid zijn van de bieb. Je betaalt alleen wanneer je je boeken te laat terug brengt naar de bieb of soms voor een boekreservering. Als je voor je jongere broertje een abonnement laat maken bij de bieb en dit inpakt, is het een leuk cadeautje en het kost je geen geld. Wel moet je even de moeite nemen om zelf naar de bieb te gaan.

Tijdschriften

Voor sommige kinderen is het moeilijk zoeken om een apart cadeautje te kopen. Ze hebben alles al, hoor je dan wel eens. Heb je al aan een abonnement op een kindertijdschrift gedacht? Je kunt basisscholieren blij maken met heel simpel een abonnement op tijdschriften als de Donald Duck, de Taptoe, Junior National Geographic, de Kinderkrant, of het blad ‘Zo Zit Dat’.

Posters en kaartspelletjes

Een andere cadeautip is een poster voor in de kinderkamer. Bij boekwinkels kun je voor een euro of zes een poster kopen met bijv. de rekentafels erop. Verder posters met tekeningen uit mooie kinderprentboeken. Ga voor de gein naar een kinderboekenwinkel en blader eens in de stand met posters (bedenk van tevoren welke hoofdkleur de kamer van het kind heeft)!
Ook een aanrader zijn de kaartspelletjes met vragen voor bijv. reizen onderweg, de kwartetten en gewone speelkaarten.

Voor de cadeautips voor boeken, spelletjes en tijdschriften kun je natuurlijk ook even rondneuzen in de kringloopwinkels. Soms vind je daar bijv. een jaargang van een Donald Duck.

Knutselfrutsels

Veel jonge kinderen vinden het heerlijk om te knutselen. Aanraders zijn dan ook de knutselpakketjes van SES en de Hema. Je hebt pakketjes vanaf een euro of vijf waarbij het kind zoal een armbandje kan maken. Mijn kinderen vinden het fijn om een knutselfrutsel mee te nemen als ze uit logeren gaan bij opa en oma in een schoolvakantie. Ze hebben dan net wat meer tijd en vinden het leuk om zelf een ding te maken.

Museumjaarkaart

Vanaf vier jaar moeten kinderen toegang betalen voor de meeste musea. Een kindermuseumjaarkaart kost twintig euro. In de schoolvakanties organiseren veel musea gratis activiteiten voor kinderen. Leuk als je dan met de gekregen museumjaarkaart een fijne dag vol vakantie-activiteiten (bijna) gratis in een museum kunt doorbrengen.

Kleding

Voor mensen met minder geld is een nieuw kledingstuk een fijn cadeau. Kinderen die weinig nieuwe kleding krijgen, verras je met bijv. een hip vestje, een mooie warme pyjama of een cool t-shirt. Vraag voordat je gaat winkelen bij de ouders even naar de juiste maat (scheelt ruilgedoe en teleurstelling bij het kind).

Sportkleding

Kinderen die sporten hebben kleding met logo’s van de sportclub nodig. Vaak betreft dit prijzige kleding. Een nieuw voetbalshirt of sporttas van de voetbalclub kan een idee zijn. Of je koopt een extra kledingstuk dat het kind niet van zijn ouders kan krijgen / krijgt.
Bij de verenigingen kun je vaak via het clubblad of de clubsite goede tweedehands spullen kopen.

Speel-o-theek

Veel mensen zijn onbekend met het verschijnsel speel-o-theek, een soort bibliotheek voor speelgoed. Een abonnement hierop is weer eens een heel ander cadeautje voor kinderen, kosten rond de zeven euro. Je betaalt per geleend speelgoed een luttel bedrag van een halve euro of iets meer.

Abonnement Dierentuin

Jonge kinderen vinden het vaak een hele belevenis om naar een dierentuin te gaan. Dit wordt nog spannender wanneer ze met opa en oma op stap gaan in een dierentuin. Er zijn dierentuinen zoals Diergaarde Blijdorp uit Rotterdam. die opa-en-oma-abonnementen verkopen. Kunnen oma en opa met hun kleinkinderen met dat abonnement naar de dierentuin bij bijv. logeerpartijen.

Tot slot, veel plezier bij de aanschaf van de cadeautjes voor de decembermaand! Een organizetip, koop zo snel mogelijk de cadeautjes. Weet je nu al voor wie je welke cadeautjes wilt kopen? Doen. Ga naar de winkel, internet, enz. en schaf de cadeautjes aan. Zo voorkom je stress en kun je met rust en plezier uitkijken naar de decemberfeesten!