Autist en bang voor de dokter; bijeenkomst autistencafe

InleidingOp 14 juni 2012 organiseerde de Stichting Ovaal een bijeenkomst over angst voor de dokter en tandarts in het autismecafe te Leiden. Zelf bezocht ik deze avond om meer kennis op te doen over autisme, ouders van kinderen met autisme en autisten zelf. Bij mijn organizingswerkzaamheden kom ik bij gezinnen waar gezinsleden zijn met autisme. Gezinnen met autistische gezinsleden hebben het vaak al druk. Ik kan me voorstellen dat zij niet altijd in de gelegenheid zijn om bijeenkomsten van het autistencafe bij te wonen. Vandaar dat ik dit verslag heb gemaakt. Haal eruit, wat interessant voor u, is zou ik willen zeggen.

Autistische kinderen hebben vaak angst voor de tandarts en dokter. Hoe ga je als ouder hier mee om? Ook autistische kinderen moeten naar de tandarts.

Mevrouw Greet Meesters leidde de avond. Zij had de tandartsen Tom Turk en mevrouw de Geus en orthopedagoge mevrouw Schulpen uitgenodigd, allen gespecialiseerd in het behandelen van autistische kinderen.

De werkwijze van de gespecialiseerde tandartsenDe tandartsen lichtten toe hoe zij een autistische patient behandelen. Zo raken zij de autistische patient in de eerste drie behandelingen niet aan. Elke behandeling duurt minimaal een half uur. Zij hanteren dezelfde regels voor, tijdens en na de behandeling en leggen die standaard uit. Zo proberen de tandartsen op de afgesproken tijd met de behandeling te beginnen om zo wachttijd te voorkomen. Zij zetten de muziek en de telefoon zacht. Ook plannen zij dezelfde tandartsassistent in. Zij doen wat ze zeggen. Met de ouders maken ze apart afspraken. Zo behandelen zij kinderen alleen in de behandelkamer; ouders dienen in de wachtkamer te wachten.

Waar vind u een gespecialiseerde tandarts?Hoe vind je nu een gespecialiseerde tandarts? Bel uw zorgverzekeraar die u kan vertellen welke tandarts (of andere specialist) bij u in de buurt gespecialiseerd is in de behandeling van autistische patienten. U heeft een aparte doorverwijzing naar de gespecialiseerde specialist nodig. Omdat deze specialisten meer tijd nodig hebben per behandeling van een autistische patient ontvangen zij een andere vergoeding van de ziektekostenverzekeraar.

Overbezorgde ouder ‘Hoe voorkom ik dat ik niet als overbezorgde ouder overkom bij de tandarts? ‘, was een vraag uit de zaal. Hierop antwoordde een ouder uit de zaal dat zij na de kennismaking met bijvoorbeeld de tandarts standaard een handleiding voor de behandelaar op een A4tje opstelt. In deze handleiding nam zij tips op als ‘Wat u kunt doen wanneer mijn kind in paniek raakt tijdens een behandeling.’

Bloed prikken Om het bloedprikken bij uw autistische kind soepeler te laten verlopen, kunt u een doorverwijzing van de huisarts naar de kinderpoli vragen. Bel vooraf even met de kinderpoli om toe te lichten dat uw kind autist is, zodat de medewerkers van de kinderpoli hier rekening mee kunnen houden tijdens de behandeling van uw autistische kind.

Voorbereiding specialistenbezoekHoe kun je je autistische kind voorbereiden op de gang naar bijvoorbeeld een orthodontist, was een andere zaalvraag. Rijd eerst eens bij de praktijk van de orthodontist langs stelde de orthopedagoge voor. Praat vervolgens thuis met je kind over de naam van de orthodontist. Rijd nog een keer langs de praktijk, stap uit en lees het naambordje van de orthodontist. Bereid de gang naar de orthodontist zo stapje voor stapje verder voor.

Na afsluiting van de avond konden konden de aanwezigen nog napraten met de specialisten en met elkaar.

Voor meer informatie zie Autismecafe